اختلال هراس یا پانیک چیست و چگونه درمان می شود؟

حمله پانیک چیست؟ 

حمله پانیک یک نوع ترس یا هراس شدید است که در صورت عدم وجود خطر واقعی یا علت ظاهری باعث واکنش‌های شدید جسمی می‌شود. حملات پانیک بسیار ترسناک هستند، زیرا ممکن است فکر کنید که کنترل خود را از دست داده‌اید، تنفس شما متوقف شده است، دچار حمله قلبی شده‌اید یا حتی در حال مرگ هستید.

علائم حملات پانیک و اختلال هراس

حملات وحشت به طور معمول بدون هشدار شروع می شود. ممکن است هر زمان اتفاق بیفتد- هنگام رانندگی، بازار، خواب یا در میانه جلسه کاری. حملات پانیک گاه به گاه یا مرتباً اتفاق می افتد.

حملات وحشت تغییرات زیادی دارد، اما علائم معمولاً در عرض چند دقیقه به اوج خود می رسند. ممکن است بعد از فروپاشی این حمله، احساس خستگی و فرسودگی کنید.

حملات پانیک به طور معمول شامل برخی از این علائم زیر است:

  • احساس عذاب قریب الوقوع یا خطر
  • ترس از دست دادن کنترل یا مرگ
  • ضربان قلب تند
  • تعریق
  • لرزیدن
  • تنگی نفس یا فشار در قفسه سینه
  • لرز
  • گرگرفتگی
  • حالت تهوع
  • کرامپ شکم
  • درد قفسه سینه
  • سردرد
  • سرگیجه، سبکی سر یا غش
  • تهوع یا احساس سوزن سوزن شدن
  • احساس غیر واقعی بودن یا جدا شدن

انواع روش‌های درمان اختلال پانیک

درمان پانیک به صورت صددرصد امکان‌پذیر نیست و در اکثر مواقع دکتر متخصص مغز و اعصاب از روش‌هایی استفاده می‌کند که بتواند علائم بیماری را تحت کنترل در بیاورد. در واقع این روش‌ها به‌گونه‌ای هستند که فرد می‌تواند با استفاده از آن‌ها افکار و اعمال خود را تغییر دهد و عملکرد بهتری در برابر ترس‌های خود داشته باشد.

یک روش درمانی صحیح می‌تواند به کاهش شدت و دفعات حملات پانیک کمک کرده و عملکرد شما را در زندگی روزمره بهبود بخشد. معمولا گزینه‌های اصلی درمان عبارتند از روان درمانی و دارو درمانی. بسته به سابقه و شدت اختلال هراس، ممکن است یک یا هر دو نوع روش درمانی توصیه شود. در ادامه به جزئیات هرکدام اشاره خواهیم کرد.

روان درمانی حملات پنیک

روان درمانی اولین درمان موثر برای حملات پانیک و اختلال هراس محسوب می‌شود. روان درمانی می‌تواند به شما در درک حملات پانیک و اختلال هراس کمک کرده تا نحوه مقابله با آن‌ها را بیاموزد.

نوعی روان درمانی به نام درمان رفتاری-شناختی می‌تواند به شما کمک کند تا از طریق تجربه شخصی علائم پانیک را دسته‌بندی کنید. بدین شکل، درمانگر به شما کمک می‌کند تا به تدریج علائم حمله پانیک را به شیوه‌ای ایمن کنترل کنید. درمان موفقیت‌آمیز همچنین می‌تواند به شما در غلبه بر ترس از موقعیت‌هایی که به‌دلیل حملات پانیک از آن‌ها اجتناب کرده‌اید، کمک کند.

مشاهده نتایج حاصل از درمان به زمان و تلاش بسیاری نیاز دارد. ممکن است در عرض چند هفته علائم حمله پانیک کاهش یابند و یا طی چند ماه برطرف شوند. بنابراین، برای اطمینان از کنترل حملات پانیک خود یا درمان عود اختلال، بهتر است از همین الان برنامه‌ریزی کنید.

دارو درمانی پانیک اتک

داروهای ضد پانیک می‌توانند به کاهش علائم مرتبط با حملات پانیک و همچنین افسردگی کمک کنند. در حال حاضر چندین نوع دارو برای مدیریت علائم حملات پانیک موثر است، از جمله:

مهارکننده‌های بازجذب سروتونین (SSRIs). به طور کلی داروهای ضد افسردگی SSRI به‌دلیل داشتن خطر کم عوارض جانبی جدی، به‌عنوان اولین انتخاب برای درمان حملات پانیک توصیه می‌شوند. SSRI‌های تأیید شده توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای درمان اختلال هراس شامل فلوکستین، پاروکستین و سرترالین هستند.
مهارکننده‌های بازجذب سروتونین و نوراپی‌نفرین (SNRIs). این داروها دسته دیگری از داروهای ضد افسردگی هستند که توسط FDA برای درمان اختلال هراس تأیید شده‌اند.
بنزودیازپین‌ها. این داروها آرام‌بخش سیستم عصبی مرکزی هستند. بنزودیازپین‌هایی که توسط FDA برای درمان اختلال هراس تأیید شده‌اند شامل آلپرازولام و کلونازپام هستند. بنزودیازپین‌ها به طور کلی فقط به‌صورت کوتاه‌مدت مورد استفاده قرار می‌گیرند زیرا می‌توانند عادت ایجاد کنند و باعث وابستگی روحی یا جسمی شوند. آن‌ها همچنین می‌توانند با داروهای دیگر تداخل داشته باشند و عوارض جانبی خطرناکی ایجاد کنند.
اگر یکی از داروها برای شما موثر عمل نمی‌کند، پزشک ممکن است برای افزایش اثربخشی و تعیین موثرترین دارو برای پانیک، تغییر دارو یا ترکیب داروهای خاص را توصیه کند. به خاطر داشته باشید که پس از شروع اولین دارو، چند هفته طول می‌کشد تا متوجه بهبود علائم شوید. بنابراین درمان سریع پانیک ممکن نیست و در هر دو روش روان درمانی و دارو درمانی نیاز به گذشت زمان است.